Συζητώντας για τον έρωτα

red blue and yellow round lights
Photo by Rebecca Diack on Pexels.com

Ένας από τους φίλους του βιβλίου Δώδεκα Ερωτικές Διαδρομές, ο φωτογράφος Μάνος Χρυσοβέργης, έθεσε στις/στους συγγραφείς του βιβλίου μια σειρά από ερωτήσεις για τις ποικίλες πτυχές του έρωτα. Θα βρείτε εδώ κάποιες από τις απαντήσεις τους.

H σεξουαλικότητα τι ρόλο παίζει στην ζωή σας; Την βλέπετε συνδεδεμένη με πολιτικές ή θρησκευτικές ιδέες;

H σεξουαλικότητα ενυπάρχει σε όλους τους ανθρώπους, σαν ανάγκη σωματικής επαφής και εν δυνάμει ενοποιητικό στοιχείο με το άλλο πρόσωπο. Η ελεύθερη έκφρασή της πηγαίνει παράλληλα με τη συνολικότερη ελεύθερη έκφραση του ατόμου και την επηρεάζει. Έτσι, παίζει πρωταρχικό ρόλο στην πορεία μου για διαρκή απελευθέρωση από εσωτερικά και εξωτερικά δεσμά, όπως, ατομικισμό, σεξισμό, ιδιοκτησιακή νοοτροπία και μονοκανονικότητα.

Όσο περισσότερο απαλλαγμένη είναι από μιμήσεις και «πρέπει» και όσο περισσότερη αμοιβαιότητα έχει, τόσο το εν δυνάμει ενοποιητικό γίνεται εν ενεργεία. Διαφορετικά, ενισχύει τα δεσμά μεταλλαγμένα σε σεξουαλικό καταναλωτισμό αυτοϊκανοποίησης και αδιαφορία για το άλλο πρόσωπο.

Η ελεύθερη έκφραση της σεξουαλικότητας επηρεάζεται από τον τρόπο κοινωνικής συνύπαρξης και τον επηρεάζει, και με αυτή την έννοια συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με θρησκευτικές και πολιτικές ιδέες.
Πέτρος Μποτέας, συγγραφέας του κειμένου «Ερωτική Μέθεξη»

Το προσωπικό είναι πολιτικό, το πολιτικό είναι και προσωπικό. Ο έρωτας είναι αεροδιάδρομος που οδηγεί στον θεό μέσα μου.
Prem Amodini, συγγραφέας του κειμένου «Η μύηση της Ηλέκτρας»

Είναι σαν να με ρωτάτε τι ρόλο παίζει στη ζωή μου η ανάσα ! Η ανάσα όμως είναι αύρα του έρωτα. Έμπνευση και ηδονή. Φαντασία και συνουσία. Χαρίζω τη σεξουαλικότητα στους σεξολόγους και το φύλλο συκής του φύλου (sexus) στους θεολόγους. Η θρησκεία είναι η πιο βαθιά ανελευθερία.

Οι τρέχουσες πολιτικές ιδέες στηρίζουν την καθεστηκυία τάξη πραγμάτων. Αγωνίζομαι για την ελευθερία του έρωτα. Η ανάσα του έρωτα και της ελευθερίας πάνε μαζί, εμπνέουν την αυθεντική πολιτική. Έχουν ανεκτίμητη σημασία, διότι δίνουν νόημα κι έμπνευση στη ζωή.
Νίκος Ηλιόπουλος, συγγραφέας του κειμένου «Ας επινοήσουμε ξανά τον έρωτα»

Πάρα πολύ σημαντικό ρόλο, καθορίζει τις σχέσεις μου με το άλλο φύλο, με τον εαυτό μου και κατ’ επέκταση τις κοινωνικές. Αυτό που αντιλαμβάνομαι ως σεξ, είναι για μένα μία παρηγορητική πράξη, ευπρόσδεκτη και όμορφη εκτός και αν είναι περίπτωση σαρκοφαγικής κατανάλωσης. Θεωρώ τον έρωτα σαν μια κατάσταση αναγέννησης και η απόλαυση της πράξης μέσα σ’ αυτή την συναισθηματική πραγματικότητα, είναι ολοκληρωτική.

Είναι γνωστό ότι και τα δύο απαγορεύονται από την εκκλησία, όταν συμβαίνουν εκτός γάμου, κι αυτό είναι ακόμη αποδεκτό για ένα μέρος της κοινωνίας, ευτυχώς για το υπόλοιπο έχει καταλυθεί. Παρατηρώ όμως ότι οι ενοχές της απόλαυσης και της ευτυχίας κατατρέχουν όχι μόνον το χρηστεπώνυμο πλήθος αλλά και πολλούς από όσους έχουν απομακρυνθεί συνειδητά από την θρησκευτική επιρροή.

Κατά την γνώμη μου, ο φόβος και η ενοχή, είναι γνωστά και αγαπημένα εργαλεία και της οικονομικοπολιτικής εξουσίας. Κάθε φορά που η επιβολή και η χειραγώγηση κρίνονται απαραίτητες, αυτές οι δύο κάρτες μπαίνουν στο τραπέζι γλιστρώντας επιδέξια από το μανίκι του κάθε πολιτικού που θέλει να αλώσει ψυχές, πνεύματα και κυρίως, τσέπες.
Μ.Μ., συγγραφέας του κειμένου «Γιν Γιανγκ»

Η σεξουαλικότητα, ενυπάρχοντας στο ευρύτερο, εξ ενστίκτου και δια βίου ερωτικό στοιχείο της ύπαρξης, αναπόφευκτα και διαδραστικά διαπλέκεται σε κάθε λειτουργία της ζωής μας.
Ιωάννα Πολυδώρου, συγγραφέας του κειμένου «Προσεγγίζοντας κάπως κάποια ανεξήγητα, κάποια δυσεπίλυτα»

Ζώντας στην εποχή του Internet προς ποια κατεύθυνση θεωρείτε ότι επηρεάζει τον ερωτισμό μας;

Γνώρισα ένα υπέροχο άτομο μέσω Internet τo 2004, που με οδήγησε σε αχαρτογράφητη ήπειρο. Άρα και στο… fast food καραδοκεί ο έρωτας! Ο άνθρωπος διαμορφώνει το Internet, όσο το Internet τον άνθρωπο, chill out!
Prem Amodini

Δεν σκέφτηκα ποτέ να κάνω έρωτα δι’ αλληλογραφίας.
Νίκος Ηλιόπουλος

Το Internet, σαν απότοκο τεχνολογικό μέσον της ανάπτυξης της επιστήμης, επηρεάζει αναμφίβολα και αυτό τη ζωή μας και τον ερωτισμό μας επομένως. Η κατεύθυνση της επίδρασης θα εξαρτάται πάντα από τον σκοπό και τον τρόπο της χρήσης του μέσου.
Ιωάννα Πολυδώρου

Σας έχει τύχει ποτέ να είστε με άτομα που στην αρχή είχαν πιο συνηθισμένες ερωτικές αντιλήψεις; Ή γνωρίσατε κατευθείαν κόσμο με παρόμοιες ιδέες;

Σήμερα είμαι μονογαμική, ετεροφυλόφιλη, η οικογένεια είναι σημαντική για μένα, όσο ήταν και η ελευθερία να εξερευνώ τα όρια μου για χρόνια! Όσα έζησα από την εφηβεία μέχρι τώρα μ’ έκαναν πλούσια μέσα μου.
Prem Amodini

Ο έρωτας αρχίζει με το πιάσιμο των χεριών, δεν ακουμπά ιδέες και αντιλήψεις.
Νίκος Ηλιόπουλος

Οι όποιες ερωτικές αντιλήψεις, παμπάλαια χαρτογραφημένες και πηγάζοντας από την ιδιοσυγκρασία, τα εν γένει ενδιαφέροντα, τις επιδιώξεις και προτεραιότητες, την προσωπικότητα των ατόμων, διαχέονται στο περιβάλλον, διεκδικώντας και αυτές τον σεβασμό που δικαιούνται. Το έλλειμμα στην παραδοχή της διαφορετικότητας ωθεί στη δημοσιοποίηση του ιδιωτικού.
Ιωάννα Πολυδώρου

Τι προβλήματα αντιμετωπίζετε λόγω των ερωτικών επιλογών σας; Τι θα θέλατε να αλλάξει;

Η διαφορετικότητα είναι ακριβή ερωμένη! Το τέλειο θα ήταν να μπορώ να είμαι διαφορετική και να ανήκω όπου χρειάζομαι κάθε φορά, αγάπη και ελευθερία μαζί.
Prem Amodini

Υπάρχουν «προβλήματα» του έρωτα μπροστά στα οποία όλα τ’ άλλα ωχριούν. Π.χ., η αμοιβαιότητα, η κτητικότητα, η θνητότητα. Αν, με τον όρο «ερωτικές επιλογές», εννοείτε την επιλογή φύλου, όταν κάποιος επιλέγει τη μονογαμία και την ερωτική πίστη, επιλέγει το καθιερωμένο. Όσο για μένα, αν είναι να επιλέγω ποια θα ερωτευτώ, ε ! τότε δεν μιλάμε για έρωτα, μπορεί να μιλάμε για παντρειά. Με την αυθεντική πολιτική θέλουμε, δηλαδή επιδιώκουμε δημοκρατικά, ν’ αλλάξει το πνεύμα των καιρών μας.
Νίκος Ηλιόπουλος

Τα τελευταία χρόνια έχουν ακουστεί πολλά για την ομοφοβία και την τρανσφοβία, ελάχιστα όμως για την πολυφοβία, τις διακρίσεις εις βάρος των πολυγαμικών και πολυσυντροφικών ανθρώπων. Ως ανοιχτά μη μονογαμική γυναίκα, έχω συναντήσει επανειλημμένα την ψυχολογική και σεξουαλική βία στα πλαίσια των ερωτικών μου σχέσεων και αναζητήσεων.

Θα ήθελα πολύ να ζω σε μια κοινωνία όπου οι ανοιχτές (συναινετικά μη μονογαμικές) σχέσεις θα θεωρούνταν αποδεκτές αντί να στιγματίζονται. Έχουμε πολλές μάχες μπροστά μας μέχρι να το κατακτήσουμε αυτό και πρέπει να τις δώσουμε συλλογικά. Γι’ αυτό και δημιουργήσαμε την ομάδα «Ανοιχτές Σχέσεις», με σκοπό την ενημέρωση και τη διεκδίκηση δικαιωμάτων. Βασικό αίτημά μας είναι να δοθεί και στα πολυσυντροφικά άτομα το δικαίωμα στο σύμφωνο συμβίωσης, το γάμο και την παιδοθεσία.
Λίζα Αστερίου, συγγραφέας του κειμένου «Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία…»

Δεν είναι το είδος της ερωτικής επιλογής που δημιουργεί προβλήματα, αλλά το ασύμ-βατο και ασύγχρονο των εταίρων. Η ίδια η καταλληλότητα στη σχέση μπορεί να κάνει τη διαφορά. Δεν πρόκειται παρά για ποιοτική διαφοροποίηση, αναβάθμιση.
Ιωάννα Πολυδώρου

… Είναι ίσως μία κοινοτοπία αυτό που θα πω, αλλά θα ήθελα να μιλήσω για τη δική μου κατάθεση, ως μία κατάθεση Ψυχής. Δεν ήταν στις προθέσεις μου, αλλά αισθάνομαι τον εαυτό μου, με το φιλολογικό μου ψευδώνυμο, ως την ίδια την Ψυχή, τον Άνθρωπο που αναζητεί τον Έρωτα, σε ό,τι κι αν κάνει, από το χορό, μέχρι τον έρωτα για την πρώην … ψυχοθεραπεύτριά μου!

Όλα αυτά θα έπρεπε να είναι απλά και να μην υπάρχει κανένα στίγμα, ούτε για τους ομοφυλόφιλους αλλά και για κανέναν άλλον άνθρωπο που έτυχε να ζητήσει τη βοήθεια ψυχολόγου ή και ψυχιάτρου, αλλά τα πράγματα δεν είναι έτσι, και μάλιστα στην ομοφυλοφιλική κοινότητα αφ’ ενός υπερπροβάλλεται ως επιχείρημα το τι λέει σήμερα η ψυχιατρική για την ομοφυλοφιλία, αφ’ ετέρου υπάρχει σε ένα μεγάλο ποσοστό της ίδιας της κοινότητας ένα μεγάλο μίσος για οποιονδήποτε μπορεί να έχει κάποιο πρόβλημα ψυχικής και όχι μόνο υγείας.

Προφανώς τα παραπάνω συνδέονται με την παλαιά θρησκευτική αντίληψη για τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα, ενώ και σήμερα θρησκευτικές ιδέες εμπλέκονται στις θεωρήσεις για την ψυχή και τον έρωτα, αλλά και για το σώμα. Η ψυχιατρική έμμεσα υπηρετεί το σκοπό της καταστολής των απολαύσεων, αλλά και της αμφισβήτησης της κυρίαρχης τάσης της, που τονίζει το βιολογικό παράγοντα, αλλά από την άλλη πλευρά χαρακτηρίζει το DSM της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, ως τη «Βίβλο» της ψυχιατρικής! Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν επαγγελματίες που ξεφεύγουν από τον κανόνα, υπάρχει και η τέχνη που είναι μια διέξοδος, κάτι που ισχυρίζεται και η αγαπημένη μου Ψ.!

Όσο για το Internet, ενώ διευκολύνει λόγω της ανωνυμίας τις ερωτικές συνευρέσεις, από την άλλη προσφέρει μια «βολή», ένα ανώδυνο αλλά ταυτόχρονα επικίνδυνο ξέσπασμα, που πολλούς κρατά μακριά από τον αγώνα των ΛΟΑΤΚΙ διεκδικήσεων, ενώ άλλους τους οδηγεί, που αλλού; Στον πολυαγαπημένο μας Ψ.!
Σπύρος Ψ., συγγραφέας του κειμένου «Έρ@ς και Ψυχ@, εκ βαθέων»

Τι συμβουλές θα δίνατε σε κάποιον ερωτικά «ανήσυχο» άνθρωπο;

Να μην ανησυχεί με την «ανησυχία» του, και να ψάχνει για τις δικές του απαντήσεις σεβόμενος τις πραγματικές ανάγκες τις δικές του και των άλλων.
Πέτρος Μποτέας

Να σεβαστεί την «ανησυχία» του, να εξερευνήσει συνειδητά τα μέρη που τον οδηγεί! Να έχει δίχτυ ασφαλείας με αγαπημένους φίλους. Να έχει στέρεο προσωπικό ηθικό κώδικα, αξίες στον έρωτα και στη ζωή! Να παραδέχεται τα λάθη του, να μπορεί να ζητά συγνώμη, να συγχωρεί, να ονειρεύεται ως «γενναίος της ηδονής»! Ν’ αντέχει… να κάνει υπερβάσεις…
Prem Amodini

Συμβουλές ; Μα τότε δεν θα ήταν ανήσυχος !
Νίκος Ηλιόπουλος

Σήμερα μας δίνεται η δυνατότητα να διεκδικήσουμε έμπρακτα το δικαίωμα στη διαφορετικότητα. Κάθε καλοπροαίρετο άτομο που ενδιαφέρεται για τις συναινετικά μη μονογαμικές σχέσεις μπορεί να επικοινωνήσει με την ομάδα μας. Θα μας βρείτε στο FB, στη σελίδα «Ανοιχτές σχέσεις».

Επίσης, στο βιβλίο Δώδεκα Ερωτικές Διαδρομές γράφω αναλυτικά για τις πολυσυντροφικές σχέσεις, οι οποίες γνωρίζουν μεγάλη διάδοση σε ποικίλες χώρες. Ποιο είναι το μυστικό τους; Η διαχείριση της ζήλιας και η καλή επικοινωνία!
Λίζα Αστερίου

Οι «ανήσυχοι» άνθρωποι, όντας και αυτοί ενήλικες, οφείλουν να διαχειριστούν από μόνοι τους τα της ζωής τους.
Ιωάννα Πολυδώρου

Ποια είναι η πιο έντονη εμπειρία που θυμάστε από το μέχρι τώρα ταξίδι σας;
Είναι η εμπειρία όπου χάνω την αίσθηση του χώρου, του χρόνου και της ταυτότητάς μου και βιώνω ενότητα με το Όλον. Αυτό μου συμβαίνει σε ερωτικές στιγμές, και όχι μόνο, που είμαι ολόκληρος παρών εκεί και η επαφή με το άλλο πρόσωπο είναι αμοιβαία ολόκληρη.
Πέτρος Μποτέας

Οι εκστατικές εμπειρίες μέσα από το σεξ, η τρυφερότητα, η φροντίδα, η θαλπωρή, οι μυστικιστικές στιγμές, η τηλεπάθεια των εραστών.
Prem Amodini

Οι εμπειρίες δεν συγκρίνονται, διότι οι επόμενες βασίζονται στις προηγούμενες. Αν με ρωτάτε ποια γυναίκα ερωτεύτηκα περισσότερο, σας απαντώ : την περιμένω ακόμα … και δεν θα ’ρθει ποτέ …
Νίκος Ηλιόπουλος

Έντονες στιγμές υπάρχουν κάθε που θα νιώσεις να ξανοίγεσαι, να απλώνεσαι, να γίνεσαι κάτι μέσα στο χωροχρόνο. Μια ψευδαίσθηση αιωνιότητας.
Ιωάννα Πολυδώρου

12 Ερωτικές Διαδρομές διαγώνιο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s